Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps- och kulturorganisation

Logen Tomelilla nr 631

2023-08-11 SLKL

Storlogekulturledarens inlägg till Vasastar

Storlogekulturledare Marianne Andersson 

Först tackar jag för förtroendet att bli Storlogekulturledare för vår fina Orden. Nu finns vi i Tomelilla LL631, vilket bådar gott för framtiden.

 

Privat är jag reseledare/guide. I sommar har jag åkt med grupper till Dalarna, vilket passar i år, då vi firar 500-årsjubileum av Gustav Eriksson Vasas intåg i Stockholm. Gustav Vasas far var en av dem som halshöggs av danske Kong Kristian vid Stockholms blodbad 1520. Gustav Vasa sökte hjälp hos de tappra dalmasarna. Först höll han tal vid Rättviks kyrka, men fick inte gehör. Missmodig begav han sig till Mora, men inte heller där trodde man honom. De danska soldaterna jagade honom hack i häl. Han visste aldrig vem som var vän eller fiende. Färden fortsatte från Mora till Sälen, vilket blev moderna tiders Vasalopp i omvänd riktning.

 

Nu hade Kong Kristians krigare nått fram till Mora och sanningen uppdagades. Kyrkklockorna dånade över nejden och kallade folket till strid. Danskarna stängdes in i Moras klockstapel, samtidigt som Gustav Vasa hämtades tillbaka. Mycket runt Siljan minner om Gustav Vasa. Snart väntar Stockholm och Carl Larssons enorma målning: Gustav Vasas intåg i Stockholm. Men först Värmland med Lagerlöf, Fröding & Lars Lerin.

 

I Sanning och Enighet

Marianne Andersson

Storlogekulturledare


Vasamonumentet i Rättvik. 12 stenar – 12 hjältar räddade Gustav Vasa

Källaren i Mora där Tomt-Margit gömde Gustav Vasa

Klockstapeln Mora Kyrka, där de danska soldaterna spärrades in

Wasa-stugan i Mora, serverade läcker buffé till resenärerna